Największe zaskoczenie w mojej dotychczasowej przygodzie z raw food - spaghetti z cukinii, tak pyszne, że nawet zdaniem osób z mojego otoczenia jest lepsze od oryginału. Odświeżający, pikantny, esencjonalny sos w połączeniu z młodą cukinią poszatkowaną na wzór cieniutkiego makaronu ... to zdecydowanie moje ulubione danie.
... który z powodzeniem można zastąpić skrobaczką ze specjalnymi ząbkami
jak ta:
Za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw można wyciąć z cukinii makaron tagliatelle.
Gotowy makaron posypujemy lekko sola morska i świeżo mielonym pieprzem (ewentualnie ulubionymi ziołami).
Składniki do przygotowania sosu:
- 2-3 pomidorów
- 2 cukinie
- 2-3 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii / lub łyżkę stołową suszonej
- sos sojowy lub sól do smaku
- łyżka domowego pesto
- można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub namoczonych wcześniej suszonych na słońcu pomidorów
- łyżka oliwy z oliwek (extra vergine)- 1 mała cebulka szalotka
Miksujemy składniki w blenderze na jednorodny sos.
Makaron przelewamy na sitku ciepłą (ale nie gorącą wodą), posypujemy sola i świeżo mielonym pieprzem, polewamy sosem i dekorujemy kiełkami, najlepiej z własnej hodowli.
Smacznego !
muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńJedna z mych obecnie ulubionych potraw.
OdpowiedzUsuń