poniedziałek, 6 stycznia 2014

DZIEŃ 4 :) PRZEPIS NA PYSZNE SPAGHETTI Z SOSEM POMIDORIWYM

 




Największe zaskoczenie w mojej dotychczasowej przygodzie z raw food - spaghetti z cukinii,  tak pyszne, że nawet zdaniem osób z mojego otoczenia jest lepsze od oryginału. Odświeżający, pikantny, esencjonalny sos w połączeniu z młodą cukinią poszatkowaną na wzór cieniutkiego makaronu ... to zdecydowanie moje ulubione danie. 

Do wykonania makaronu przyda się spiralizer  



... który z powodzeniem można zastąpić skrobaczką ze specjalnymi ząbkami 

                   jak ta:             

 

               lub w ostateczności - zwykłą tarką z grubymi oczkami.

Za pomocą zwykłej obieraczki do warzyw można wyciąć z cukinii makaron tagliatelle.



Gotowy makaron posypujemy lekko sola morska i świeżo mielonym pieprzem (ewentualnie ulubionymi ziołami). 



Składniki do przygotowania sosu:

- 2-3 pomidorów
- 2 cukinie
- 2-3 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii / lub łyżkę stołową suszonej
- sos sojowy lub sól do smaku
- łyżka domowego pesto 
- można dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego lub namoczonych wcześniej suszonych na słońcu pomidorów
- łyżka oliwy z oliwek (extra vergine)
- 1 mała cebulka szalotka


Miksujemy składniki w blenderze na jednorodny sos.

Makaron przelewamy na sitku ciepłą (ale nie gorącą wodą), posypujemy sola i świeżo mielonym pieprzem, polewamy sosem i dekorujemy kiełkami, najlepiej z własnej hodowli.


Smacznego !










                     

2 komentarze: