wtorek, 14 stycznia 2014

BIAŁKO? - SKĄD BRAĆ?





Białko to podstawowy budulec naszego ciała. Organizm potrzebuje go do budowy komórek oraz prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego. Obawa przed niedoborem białka jest jednym z głównych argumentów wysuwanych przeciwko diecie wegańskiej. Obawy te są w głównej mierze spowodowane niedoinformowaniem, a być może i celową dezinformacją będącą narzędziem marketingowym koncernów produkujących żywność pochodzenia zwierzęcego. Na szczęście coraz więcej organizacji walczy o uświadomienie społeczeństwa, publikując wyniki badań i apelując o ograniczenie spożycia białka, w szczególności białka pochodzenia zwierzęcego. Dane są zatrważające. Dzieci w wieku przedszkolnym przekraczają normę dziesięciokrotnie. Nadmierne spożycie białka grozi powikłaniami zdrowotnymi, uszkodzeniem nerek, wątroby, zaburzeniami metabolizmu, alergiami, nawet nowotworami.

Oczywiście niedobór białka również jet niepożądany (choć nie tak groźny jak jego nadmiar), dlatego trzeba dbać o odpowiednią jego zawartość w pożywieniu.


Realne zapotrzebowanie na białko wynosi: 0,8 g/kg masy ciała.
Przyjęło się, że najlepiej przyswajalne jest białko tzw. komplementarne, czyli identyczne z białkiem zawartym w naszych komórkach. (złożone z kompletu 20 aminokwasów) Tymczasem 12 z nich organizm ludzki potrafi wytworzyć samodzielnie, a pozostałe 8 z musi być dostarczonych do organizmu wraz z pożywieniem. Wszystkie z nich występują w pożywieniu roślinnym. W różnych proporcjach, dlatego tak ważna jest dieta urozmaicona, zawierająca, w przypadku wegan, rośliny zielone, strączkowe, warzywa, owoce i nasiona. Proporcje, czyli wegańską piramidę żywieniową zamieściłam w jednym z poprzednich wpisów.

Zainteresowanych odsyłam do jednego z artykułów na temat diety wegańskiej. http://empatia.pl/weganizm


Oto najbardziej polecane w surowej diecie wegańskiej źródła białka:

  • przede wszystkim rośliny liściaste, jak szpinak, sałaty, jarmuż – dlatego są one tak ważne w moim jadłospisie. Polecam sałatki, dressingi, smoothies z dodatkiem zieleniny, w każdym, dowolnym momencie w ciągu dnia.
  • Sałata rzymska
  • trawa jęczmienna
  • spirulina
  • nasiona chia
  • jagody goji
  • brokuły
  • nasiona konopi (tzw. konopie wykastrowane, czyli pozbawione tych wszystkich substancji psychoaktywnych, dostępne w internetowych sklepach ze zdrową żywnością – doskonałe do sałatek i koktajli)
  • dalej – orzechy brazylijskie – przy okazji bogate źródło selenu
  • awokado – źródło zdrowych tłuszczów
  • figi
  • wszelkiego rodzaju kiełki – doskonały sposób na jedzenie zbóż i roślin strączkowych w diecie raw – witariańskiej


Jeden z największych dylematów - Czy człowiek może żyć bez białka
zwierzęcego? - uważam za rozwiązany. Odpowiedź brzmi: TAK. Dowodem na to są miliony ludzi na całym świecie, odżywiających się wyłącznie pokarmem roślinnym.

Jeżeli macie niedosyt informacji, zapraszam do lektury przytoczonego wyżej artykułu na tronie organizacji Empatia, jak również do innych źródeł.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz