Białko, to podstawowy budulec organizmu człowieka. Jest to drugi po wodzie główny składnik każdej komórki.
Jest to też najbardziej kontrowersyjny temat przy świątecznym stole, kiedy po raz kolejny odmawiasz spożycia smażonego karpia. Najprostszym wytłumaczeniem jest fakt, że skoro z białek zbudowana jest każda komórka wszelkiej organicznej materii wokół nas, to pozyskanie go z roślin jest możliwe.
A oto lista roślin i nasion najbogatszych w proteiny:
- spirulina
- nasiona
chia
- jagody
goji
- szpinak
- nasiona
konopi
- orzechy
brazylijskie
- trawa
jęczmienna
- awokado
- sałata
rzymska
- kiełki
- figi
Zalecane
dobowe spożycie białka u dzieci, to 45-65 g, u młodzieży i
dorosłych 75-100 g, a u kobiet karmiących 110 g. Taka ilość
białka pozwala utrzymać organizm w dobrym zdrowiu.
Nadmiar
białka, po rozłożeniu do aminokwasów, jest przekształcany w
wątrobie w glukozę i wykorzystywany jako materiał energetyczny.
Niestety, podczas tej przemiany powstaje szkodliwy amoniak,
zamieniany dalej na mocznik. Jego nadmiar może prowadzić do
obciążenia organizmu, zwłaszcza nerek i wątroby, a także
odkładania się w stawach w formie kryształków powodując przykre
dolegliwości bólowe. Dlatego diety zbyt bogate w białko są
szkodliwe.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz