Nie ma nic lepszego na wzbogacenie wiosennej diety niż kiełki. Zawierają wszystkie składniki odżywcze, jakich brakuje nam po zimie. Na Wielkanoc znane są „baby” z rzeżuchy, ale to nie wyczerpuje asortymentu kiełków dostępnych dziś w sklepach. Można kiełkować rzodkiewkę, brokuły, soczewicę, lucernę (znaną też jako alfa alfa), nawet buraki. Kiełki kupujemy w sklepach zielarskich lub z tzw. zdrową żywnością.
Najlepiej i najwydajniej kiełki w domowych warunkach hodować w słoiku przykrytym gazą. Najpierw moczymy kiełki przez 1 dzień, następnie odstawiamy słoik w zacienione miejsce, 2 razy dziennie przepłukując zimną bieżąca wodą. Po wykiełkowaniu można przenieść słoik w nasłonecznione miejsce, żeby kiełki się pięknie zazieleniły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz