Chyba lepszej okazji niż teraz nie
można sobie wyobrazić, żeby wyjąc te ostatnie zapasy czarnej
porzeczki z zamrażarki :) 5 kwietnia – śnieg, mróz, albo
wilgotny śnieg, ogólnie bryndza. Moi znajomi już chorują na grypy
i inne infekcje, łykają garściami reklamowane środki na odporność
w pigułce. Kiedy mój facet wrócił dziś od znajomej, i oświadczył
….. chora …... pomyślałam, że czas działać.
Czarna porzeczka to naturalny sposób
na podniesienie naszej odporności. Zawiera 4 razy więcej witaminy
niż cytrusy (chociaż szklaneczka wyciskanego soku cytrusowego z
rana tez w razie czego działa, w dodatku nie trzeba już pić
wówczas kawy) .. i witaminę P znana jako rutyna ( na ogół zestaw
dostępny w znanej i reklamowanej pigule ) Ten składnik wspomaga
wchłanianie innych witamin, co jest zwykle utrudnione w przypadku
infekcji.
Grypa, angina, przeziębienie miną
bezboleśnie i szybko, gdy będziemy wspomagać się miksturą z
czarnej porzeczki. Jest tez idealna dla osób borykających się z
anemią, ponieważ jest bogata w żelazo, a jej unikalny skład
sprawia, że żelazo wchłania się najlepiej.
Dodatkowo
- czarna porzeczka zawiera jod, fosfor, wapń magnez, potas i bor,
- pestki i kwasy owocowe ułatwiają trawienie i wydalanie, przynosząc ulgę w razie dolegliwości układu pokarmowego,
- dzięki związkom przeciwzapalnym i antyseptycznym regularne picie soku porzeczkowego pomaga zapobiegać próchnicy i chorobom dziąseł
- zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych, podnosząc poziom ph moczu
- wspomaga układ krążenia
- obniża ciśnienie krwi
- wspomaga utrzymanie pożądanej masy ciała
- przeciwdziała migrenom
- zwalcza gorączkę
- leczy reumatyzm
To jeszcze nie wszystko, ale na razie
wystarczy.
RAW KOMPOT Z CZARNEJ PORZECZKI
MUS I LODY PORZECZKOWE
Owoce czarnej porzeczki miksujemy aż
zmienią się w aksamitny mus, dosładzamy miodem lub syropem z agawy
– raw.
Kilka łyżek musu przekładamy do
dzbanka i zalewamy ciepłą (40 ' C) wodą, żeby uzyskać kompot.
Resztę można pozostawić w formie
pysznego musu, który po mocnym schłodzeniu przemienia się w
odświeżający sorbet.
W zasadzie po raz kolejny sprawdza się
reguła, że jak mamy dobry, świeży produkt, to w zasadzie zbyt
wiele nie trzeba z nim robić. Ważne tylko, żeby nie zepsuć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz