Zaspokaja
nasze zapotrzebowanie na takie składniki jak żelazo,
nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B, białko (czyli
składniki, których brak najczęściej wypomina się wegańskiej
diecie), kwas foliowy, selen (orzechy
brazylijskie) o który musimy walczyć w diecie, ponieważ nasze
europejskie gleby są w niego tak ubogie, że większość ludzi
cierpi na jego niedobór, a jest on niezmiernie korzystny dla naszego
organizmu. Przeciwdziała nowotworom, dba o pracę mózgu, układu
hormonalnego, odpornościowego i rozrodczego.
Domowe
pesto dodatkowo odżywia i upiększa skórę, włosy, paznokcie, dba
o zdrowie i odmładza.
Przepis
-
orzechy nerkowca, brazylijskie i migdały ok. 3 szklanki ( w sumie )
-
po garści posiekanej natki pietruszki, rukoli i świeżej bazylii
-
oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 4 ząbki czosnku
-
sos sojowy, sól morska
Najlepiej
pesto przygotować w blenderze. Orzechy (dowolna kombinacja podanych
gatunków, w sumie ok 3 szklanek, choć tak naprawdę ilość zależy
od tego ile pesto chcemy przygotować) wsypujemy i miksujemy na
proszek. Dolewamy oliwę, w takiej ilości, żeby uzyskać
konsystencję papki. Następnie wrzucamy posiekane zioła, sól i sos
sojowy według własnego uznania. Włączamy blender jeszcze na około
2-3 minuty. Po wymieszaniu wszystkiego razem sprawdzamy ilość oliwy
– powinno być tyle, żeby na wierzchu utworzyła się ok
półcentymetrowa warstwa. Oliwa ma działanie konserwujące, dzięki
czemu pesto wytrzyma w lodówce tak długo, jak kupne. W oryginalnym
przepisie są orzeszki piniowe, ale ich cena jest kosmiczna, nerkowce
i migdały doskonale komponują się smakowo z pesto. Dodatkowo
zyskujemy mnóstwo cennych składników odżywczych, zwłaszcza
jeżeli dodamy orzechy brazylijskie (wystarczy kilka, bo też nie są
zbyt tanie)
********
Przepis
na przystawkę z pesto:
Ułożyć
na talerzu plasterki zielonego ogórka, na to łyżeczka pesto, na
wierzch jak wisienka – połówka pomidorka koktajlowego lub piórko
z czerwonej papryki. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek wymieszaną
w shakerze z sokiem z cytryny, drobno posiekana natką pietruszki i
odrobiną soli morskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz