MLEKO OWSIANE
Płatki owsiane zalewamy ciepłą wodą na 1 godzinę (szklanka płatków owsianych na 1 litr wody). Po tym czasie miksujemy i odcedzamy "mleko" przez gazę, sitko lub specjalny woreczek. Tak powstała owsiankę odstawiamy, do mleka dodajemy łyżkę lub dwie oliwy, syrop z agawy lub miód, szczyptę soli, 1 szklankę białej mąki orkiszowej i miks wszelkich rodzajów mąki jakie mamy (razowa, migdałowa, jaglana, wszystko jedno, byle nie ze strączkowych). Wyrabiamy ciasto naleśnikowe odstawiamy na 10 - 15 minut i smażymy naleśniki na patelni posmarowanej pędzelkiem oliwą lub olejem.
Farsz:
Dusimy jabłka pod przykryciem, aż zmiękną, słodzimy, przyprawiamy mielonym cynamonem i dodajemy zmielone płatki pozostałe po produkcji mleka owsianego. Zakwaszamy do smaku cytryną. Podajemy np. z konfiturą brzoskwiniową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz