wtorek, 15 kwietnia 2014

WEGAŃSKIE CURRY Z KAPUSTY I TOFU





Szatkujemy pół główki kapusty, ścieramy marchewkę na grubej tarce, dosypujemy łyżeczkę soli morskiej, dolewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i w dużej misce ugniatamy kapustę (tak jak podczas kiszenia) aż zmięknie. Wsypujemy garść sezamu i odstawiamy.

Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pastę czosnkowo - imbirową. Po chwili wrzucamy kapustę i dusimy, żeby jeszcze lekko zmiękła. Dodajemy wymieszaną z wodą pastę curry, sos sojowy do smaku, pokrojone w grubą kostkę tofu i puszkę mleka kokosowego. 

(możemy sami zrobić mleko kokosowe, namaczając wiórki kokosowe na noc i miksując do konsystencji śmietany)

Dusimy jeszcze kilka minut, wszystko zależy od kapusty, im młodsza, tym krócej dusimy.

Podajemy z ryżem basmati lub kaszą bulgur.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz