środa, 2 marca 2016

Bezglutenowy makaron spaghetti z pesto z natki marchewki i wegańskim "parmezanem"





Pesto

- Nać z całego pęczka młodej marchewki
- Szklanka orzechów (w tym przypadku włoskich, ale mogą być migdały, nerkowce lub inne ulubione orzechy)
- 1 ząbek czosnku
- łyżka suszonej bazylii lub pół szklanki posiekanej świeżej bazylii
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno - dużo, ok szklanki, to dość tłuste danie
- 2 łyżki sosu sojowego (o dobrym składzie)

Blendujemy, żeby uzyskać konsystencję pesto. Natkę warto wcześniej drobno posiekać.

Makaron bezglutenowy gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni mieszamy makaron z pesto, lekko podsmażamy lub tylko podgrzewamy, by składniki pesto pozostały surowe. Podajemy posypane tartym wegańskim serem typu parmezan i (opcjonalnie) drobno posiekanym chili.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz