środa, 13 stycznia 2016

FASZEROWANE PAPRYKI - GRECKIE INSPIRACJE





 Kreta, to jeden z wymarzonych kierunków turystycznych dla wegetarian, wegan oraz witarian. Ogrom bosko słodkich owoców, cytrusy prosto z krzaka, pomidory, oliwa, wino i kilka na prawdę ciekawych dań na ciepło. I jeszcze coś, co miejscowi nazywają miejscową zieleniną. Duże karbowane liście, o smaku.... liści, o wyglądzie chrzanu, duszone w delikatnych przyprawach.

W tawernach, w których akurat miałam okazje jadać, dania były bardzo dobrze opisane, a uczynna obsługa udzielała nam dodatkowych informacji.

Jednym z przepisów, jaki przeniosłam na swój domowy grunt jest własnie faszerowana papryka. Zapraszam.



(soczek do popicia)

Składniki:

- granulat sojowy do "kotletów mielonych"
Nie jestem zwolenniczką tzw. gotowców, ale granulat sojowy "Dr. Soya poleca" bardzo ułatwia przygotowanie tego dania, co czyni je uniwersalnym i pozwala podać nawet na spontanicznych, nieplanowanych przyjęciach.

- 3 papryki

- szklanka ryżu arborio do risotto

- pęczek natki pietruszki

- 2 łyżki oliwy truflowej

- sól, pieprz do smaku

Granulat należy przygotować według przepisu na opakowaniu, czyli zalać wodą i odstawić na 10 minut. Dodać posiekaną natkę, oliwę truflową i ugotowany ryż. Wszystko mieszamy, by uzyskać farsz. Przygotowujemy papryki. Należy je przekroić na pół (ja zostawiłam fikuśny ogonek) wydrążyć delikatnie pestki, nie uszkadzając papryki. Nafaszerować i włożyć do żaroodpornego naczynia z przykryciem. Ja dodatkowo posypałam tartym marmurkowym wegańskim cheddarem. Piec około 30 minut, plus 10 minut bez przykrycia, żeby się zarumieniły.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz