czwartek, 15 maja 2014

MŁODA BIAŁA KAPUSTA - HIT WIOSNY ?



Zwykle podczas takich wpisów podaję wam właściwości zdrowotne i lecznicze rośliny, o której będę pisać. Tym razem, poszukując w sieci informacji, trafiłam na niesamowity artykuł poświęcony roli kapusty z medycynie naturalnej. Link Koniecznie przeczytajcie. Biorąc pod uwagę te fakty, nie ma nic dziwnego w tym, że dieta kapuściana jest tak popularna i polecana przy leczeniu rozmaitych schorzeń. Na zdjęciu widać 2 główki, będą one gwiazdami najbliższych dwóch obiadów. Dziś - na ciepło, jutro - na surowo. Oto przepisy:

Duszona biała kapusta

- 1 główka młodej białej kapusty (choć tak właściwie zielonej)
- na 1 główkę - 2-3 pęczki koperku
- sól, pieprz do smaku ewentualnie łyżka sosu sojowego
- masło roślinne lub oliwa
- szklanka wody

Kapustę szatkujemy, jak kto lubi. Jest bardzo młoda więc może być grubiej, np. na szerokość 1 cm. Wszystko wrzucamy na gorącą oliwę. Dodajemy przyprawy. Duszenie jest bardzo krótkie, tylko do momentu aż liście zmiękną. To zwykle zajmuje 10-15 minut. Dodajemy posiekany koperek i dusimy jeszcze kilka minut. Można na koniec zaciągnąć zasmażka lub wodą z mąką, tapioką, czy skrobią. Podajemy z ziemniaczkami gotowanymi na parze. 


Kapuściana surówka

Przepisów jest wiele, ja wypróbuje przepis o którym pisałam Tutaj tylko szpinak zastąpię kapustą. Jak widać na zdjęciu ma bardzo zielone liście, więc powinno się udać. Robiłam to już wcześniej z jarmużem (Ta na patelni była bardziej żółta).


Smacznego !!!!!


I na zdrowie ... :)




1 komentarz:

  1. Witaj,
    Twoje przepisy wegańskie wyglądają smakowicie, gratuluje gustu kulinarnego!
    Twój blog może stać się inspiracją dla wielu. Chce ci zaproponować myTaste.pl, która jest wyszukiwarką najlepszych przepisów kulinarnych blogerów oraz stron internetowych z Polski.
    Dodaj swój blog http://www.mytaste.pl/dodaj-blog i daj szansę innym, dla których gotowanie jest pasją aby mogli poznać Twoje przepisy wegańskie. Napisz do mnie jeśli masz pytania.
    Pozdrawiam,
    Remi
    info@mytaste.pl

    OdpowiedzUsuń