Kiedy twoja dieta jest nieprawidłowa, medycyna jest bezradna, kiedy twoja dieta jest prawidłowa, medycyna jest niepotrzebna …
piątek, 27 grudnia 2013
PYSZNA I POŻYWNA PASTA - RAW VEGAN PASZTETOWA
Witam i od razu zapraszam do skosztowania tym razem czegoś bardziej treściwego, bardziej kalorycznego i cięższego niż soczyste chrupiące warzywa i owoce. Też tak czasem macie? Niby jestem najedzona, pełna "po korek", a jednak brakuje mi czegoś - jakby "dociążenia". Zwłaszcza zimą. (Przy okazji warto wspomnieć, że odżywianie witariańskie dopuszcza lekkie podgrzewanie naszego posiłku, ważne jednak by nie przekroczyć magicznej bariery temperatury 40 stopni.) Wówczas sięgam po dodatkowy zastrzyk kalorii w postaci pysznych aksamitnych past na bazie namoczonych - zaczynających już nawet kiełkować - tłuściutkich nasion słonecznika i dyni.
Do wykonania tej bardzo prostej pasty potrzebujemy:
- namoczone i wykiełkowane - garść nasion słonecznika, garść nasion dyni i garść migdałów lub orzechów brazylijskich
- 1 mała cukinia
- 2 do 3 ząbków czosnku
- odrobina rozgrzewających przypraw, jak gałka muszkatołowa, kolendra, pieprz, ewentualnie coś ostrzejszego .. chilli cayenne ... if you like
- odrobina oliwy - aby już podczas miksowania ewentualnie bardziej "wygładzić" konsystencje pasty
- sól
Wszystko miksujemy na jednolita masę.
Można dodać pod koniec kilka suszonych pomidorów, oliwki, kapary, cebulkę lekko podduszoną lub surową, ulubione zioła. Tutaj wszystko zależy od waszego smaku i upodobań. Odrobina soku z cytryny nada smak hummusu.
W jaki sposób można zaserwować taka pastę - cóż, tutaj znowu granice są bardzo bardzo szerokie
- jako dip do nabierania ..... liśćmi cykorii, łodygami selera, paskami papryki ;
- jako przekąskę przystawkę : na skropione oliwa i cytryną plasterki pomidorów, ogórków, buraczków nakładamy łyżeczkę pasty, posypujemy pieprzem, ziołami, lub kiełkami, szczypiorkiem, ewentualnie kładziemy na górze paski suszonych pomidorków, oliwki etc;
- na kanapki;
- ostatecznie można nawet zajadać solo, łyżeczką
Wiadomo, że nie za dużo na raz, bo jest to cięższe i raczej tłuste danie, ale na przyjęcia i na dni kiedy potrzebujesz "dociążenia" - powinno wystarczyć :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz